Zorin 12 OS naast Win 10Home

Heeft u hulp nodig bij de installatie van Zorin OS? Aarzel niet en stel uw vragen hier.
Gebruikersavatar
Zorinhendrik
Site Admin
Berichten: 145
Lid geworden op: 09 apr 2019, 22:08
Locatie: Zomergem
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times

Re: Zorin 12 OS naast Win 10Home

#121

Bericht door Zorinhendrik » 16 jul 2019, 04:39

Beste Robert,

Zoals beloofd zal ik hier nu uitleggen hoe u stap voor stap Windows 10 als eerste boot instelt op Zorin OS 15 Core
U kunt deze handleiding ook toepassen op Windows 7 als je tenminste de juiste menuentry kopieert.

Windows 10 als eerste opstart instellen in de grub2 van Zorin OS 15 Core

• Start de computer op in Zorin OS 15 Core.
• Open een terminal venster door naar start te gaan en op hulpmiddelen te klikken, vervolgens klik je op terminalvenster.
• Typ in het terminalvenster de volgende opdracht:

Code: Selecteer alles

grep menuentry /boot/grub/grub.cfg
.
Afbeelding
.


• Je ziet in het voorbeeld tussen enkelvoudige haakjes windows 10 staan.
‘windows 10 (op /dev/sda1)’

.
Afbeelding
.
Afbeelding
.
• Selecteer dit en kopieer het uit de terminal

.
Afbeelding
.
• Typ nu de volgende opdracht in de terminal:

Code: Selecteer alles

sudo nano -B /etc/default/grub

• U ziet hier de waarde grub_default=0

.
Afbeelding
.
Afbeelding
.

• Ga met de pijltjes toetsen naar de lijn waar de waarde grub_default=0 staat.
• Verwijder de 0 (nul) en plak nu de waarde met de enkelvoudige haakjes ‘windows 10 (op /dev/sda1)’

.
Afbeelding
.

• De waarde of de lijn moet er dus als volgt uitzien:

GRUB_DEFAULT=‘windows 10 (op /dev/sda1)’


• Druk nu op de toetsen ctrl en O (geen nul maar o) om het nano document op te slaan en druk op Enter.
• Druk nu op de toetsen ctrl en X en doe dat nog eens om het document nano te sluiten (dus twee maal ctrl en X).
• U bent nu weer in de terminal en daarin geef je nu de volgende opdracht:

Code: Selecteer alles

sudo update-grub

• Wacht geduldig tot de grub2 herschreven is en ingevuld wordt.
.
Afbeelding
.
• U kunt nu de computer herstarten.

:googluck: :succes:

Gebruikersavatar
rob007
Berichten: 59
Lid geworden op: 21 apr 2019, 08:48

Re: Zorin 12 OS naast Win 10Home

#122

Bericht door rob007 » 16 jul 2019, 12:05

Dag Hendrik,

Deze morgen nog eens de HP met Windows 10 versie 1803 bewerkt met Zorin OS 12 en wonder boven wonder is het direct gelukt !!!

Je info voor opstart wijziging ook gelezen - Je spreekt echter eerst van : instellen in de grub2 van Zorin OS 15 Core
Is dat dan ook geldig voor Zorin OS 12 ??
Op mijn Dell staat er ook een paar dagen Zorin OS 12 en Windows 7 ; is dat hier ook mogelijk ??

Mvg en bedankt voor de snelle en praktische informatie

Robert

Gebruikersavatar
Anjo
Berichten: 91
Lid geworden op: 21 apr 2019, 08:36
Been thanked: 1 time

Re: Zorin 12 OS naast Win 10Home

#123

Bericht door Anjo » 16 jul 2019, 13:55

Even voor mij, omdat ik iets niet snap.

Rob waarom blijf je bij 12 en wil je geen 15??


Zowel windows 7 als zorin 12 geen niet heel lang meer ondersteund blijven dus mijn keuze zou anders uitpakken.

Ben wel blij dat je t draaiend hebt.

Gebruikersavatar
rob007
Berichten: 59
Lid geworden op: 21 apr 2019, 08:48

Re: Zorin 12 OS naast Win 10Home

#124

Bericht door rob007 » 16 jul 2019, 14:29

OK Hendrik,

Ik zal OS 15 eens downloaden en hem dan op een W10 machine bijplaatsen ..
Alvast nog een prettige dag en je hoort nog wel van de vorderingen

Mvg

Robert

Gebruikersavatar
Zorinhendrik
Site Admin
Berichten: 145
Lid geworden op: 09 apr 2019, 22:08
Locatie: Zomergem
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times

Re: Zorin 12 OS naast Win 10Home

#125

Bericht door Zorinhendrik » 16 jul 2019, 20:38

hoi beste Robert,
Je info voor opstart wijziging ook gelezen - Je spreekt echter eerst van : instellen in de grub2 van Zorin OS 15 Core
Is dat dan ook geldig voor Zorin OS 12 ??
Dit geld voor zowel Ubuntu, Zorin 12.4, Zorin 15 en andere Linux derivaten die op Ubuntu gebaseerd zijn.

Gebruikersavatar
rob007
Berichten: 59
Lid geworden op: 21 apr 2019, 08:48

Re: Zorin 12 OS naast Win 10Home

#126

Bericht door rob007 » 17 jul 2019, 16:05

Hallo Beste Hendrik.

Ik heb nu je advies gevolg en Zorin OS 15 gedowload en op USB stick gezet met Rufus.
Op de HP was het eenvoudig te installeren en ik heb nu gekozen om enkel die HP Notebook te gebruiken voor Linux verder uit te testen.
Bij installatie heb ik gekozen om vorige versie en W10 te wissen.

Vraagje : Bij laden van Software vraag hij mij steeds mijn Paswoord dat ik bij installatie moest ingeven . Kan dat eruit worden gehaald ??

mvg

Robert

Gebruikersavatar
rob007
Berichten: 59
Lid geworden op: 21 apr 2019, 08:48

Re: Zorin 12 OS naast Win 10Home

#127

Bericht door rob007 » 17 jul 2019, 17:52

OK Hendrik , ik zal het maar laten zoals het nu is met dat PW.

Hoeveel van de 120 GB van de SSD heeft OS 15 nodig om goed te werken. Nu is hij enkel voorzien voor Linux.
Door de laatste installatie is de W10 er volledig af en ik vraag me af of het zinvol is er nog eens te testen of dat terug erbij kan.
Ik zie in /dev/sda2 dat daar nog op ext4 nog 100.34 GB vrij is.

Grts

Gebruikersavatar
Zorinhendrik
Site Admin
Berichten: 145
Lid geworden op: 09 apr 2019, 22:08
Locatie: Zomergem
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times

Re: Zorin 12 OS naast Win 10Home

#128

Bericht door Zorinhendrik » 17 jul 2019, 17:53

rob007 schreef:
17 jul 2019, 16:05

Vraagje : Bij laden van Software vraag hij mij steeds mijn Paswoord dat ik bij installatie moest ingeven . Kan dat eruit worden gehaald ?
Hoi beste Robert,

Ik snap dit niet goed! Als ik Software open wordt er niks gevraagd, geen password niks, of is het alleen wanneer u software wilt installeren dat er om een password wordt gevraagd?

Gebruikersavatar
Zorinhendrik
Site Admin
Berichten: 145
Lid geworden op: 09 apr 2019, 22:08
Locatie: Zomergem
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times

Re: Zorin 12 OS naast Win 10Home

#129

Bericht door Zorinhendrik » 17 jul 2019, 17:55

rob007 schreef:
17 jul 2019, 17:52
OK Hendrik , ik zal het maar laten zoals het nu is met dat PW.

Hoeveel van de 120 GB van de SSD heeft OS 15 nodig om goed te werken. Nu is hij enkel voorzien voor Linux.
Door de laatste installatie is de W10 er volledig af en ik vraag me af of het zinvol is er nog eens te testen of dat terug erbij kan.
Ik zie in /dev/sda2 dat daar nog op ext4 nog 100.34 GB vrij is.

Grts
Ik zou daar afblijven als ik jou was, je hebt nu een goed systeem.

Gebruikersavatar
rob007
Berichten: 59
Lid geworden op: 21 apr 2019, 08:48

Re: Zorin 12 OS naast Win 10Home

#130

Bericht door rob007 » 12 aug 2019, 16:47

Goede namiddag Hendrik.

Hartelijk dank voor de prachtige uitleg die super is gedocumenteerd.
Nu eerst je handleiding gevolgd en op mijn Dell XPS 15Z werkt alles prima nu.
Ik heb de keuze tussen Zorin 15 of Zorin 12 en opstarten doet hij op W10 zoals je daar prachtig met schermvoorbeelden hebt uitgelegd.

Wegens weinig tijd en problemen met een andere Laptop (Acer Aspire 7738G) waar ik reeds een tijd probeer om W10 op te krijgen heb ik
dat nu eerst kunnen uitvoeren en ook omdat het hier veel te warm was de laatste weken met die hittegolf.

Nog een prettige dag verder en tot de volgende keer. :D :) :bravo2: :bravo2:

Plaats reactie