Brother dcp j140w

Hier kunt u vragen stellen in verband met de hardware en drivers.
Gebruikersavatar
Zorinhendrik
Site Admin
Berichten: 159
Lid geworden op: 09 apr 2019, 22:08
Locatie: Zomergem
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Re: Brother dcp j140w

#21

Bericht door Zorinhendrik » 08 sep 2019, 18:19

Hoi beste RFB,
Na een hoop zoekwerk op het net ben ik tot de volgende conclusie gekomen.
Waarschijnlijk zijn een paar bibliotheek bestanden in de verkeerde map beland.

Ik heb een vraagje voor jou.
Ben je in staat om een screenshot te maken met het programma "Schermafdruk" en het hier te posten via "Bijlagen" op het forum?
Of open eens een terminal venster en vertel eens wat jouw gebruikersnaam is:
voorbeeld, bij mij staat er in de terminal
zorinhendrik@zorinhendrik-HP-Pavilion-g7-Notebook-PC
mijn gebruikersnaam is dus zorinhendrik (zonder hoofdletters)
wat is dat bij jou?

Is uw systeem 64-bit? Ik veronderstel van wel maar controleer het toch maar.
Dat kunt u doen door naar start te gaan => Instellingen => en klik op "Details" => Klik op "Info"

Gebruikersavatar
RFB
Berichten: 22
Lid geworden op: 08 mei 2019, 23:35
Has thanked: 2 times

Re: Brother dcp j140w

#22

Bericht door RFB » 08 sep 2019, 18:48

Hallo, Hendrik,

Het gaat om een 64 bits systeem
De schermafdruk weet ik niet of dat gaat lukken maar ik weet vooralsnog niet van welk scher met zou moeten....
Het adres dat ik bij het openen van de terminal krijg is: friso@friso-HP-ProBook-6550b.
Is dat wat je hoopte of is dat een verkeerd pad?

Wederom dank voor allen die de moeite en tijd nemen om me verder te helpen.
Alle goeds, Friso

Gebruikersavatar
Zorinhendrik
Site Admin
Berichten: 159
Lid geworden op: 09 apr 2019, 22:08
Locatie: Zomergem
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Re: Brother dcp j140w

#23

Bericht door Zorinhendrik » 08 sep 2019, 18:51

Ok geef me nog even wat tijd om een passende handleiding te schrijven.

Gebruikersavatar
RFB
Berichten: 22
Lid geworden op: 08 mei 2019, 23:35
Has thanked: 2 times

Re: Brother dcp j140w

#24

Bericht door RFB » 08 sep 2019, 20:52

Ik vind het wel mooi dat je me vraagt, terwijl ik hulp nodig heb, om geduld :lol:
Uiteraard ben ik blij met alle hulp waneer dan ook. Het is nu nog maar spielerei want heb nog mijn W7 systeem om op terug te vallen.
Alle goeds, Friso

Gebruikersavatar
Zorinhendrik
Site Admin
Berichten: 159
Lid geworden op: 09 apr 2019, 22:08
Locatie: Zomergem
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Re: Brother dcp j140w

#25

Bericht door Zorinhendrik » 08 sep 2019, 22:56

OK beste Friso, hier gaan we dan...

Waarschijnlijk heb ik de oplossing gevonden bij Pjotr zijn webstek.
En dat gaat als volgt,

1) Open een terminal venster en geef er het volgende commando in (kopieer en plak):

Code: Selecteer alles

sudo ln -sf /usr/lib64/libbrscandec*.so* /usr/lib
gevolgd door een druk op de enter toets.
Geef uw wachtwoord op en druk wederom op de enter toets.
Als u vragen hebt eerst stellen en dan verder doen hey

2) Blijf in de terminal en geef nu het volgende commando in:

Code: Selecteer alles

sudo mkdir -p /usr/lib/sane
gevolgd door een druk op de enter toets.

3) Nog steeds in de terminal geef je nu het volgende commando in:

Code: Selecteer alles

sudo ln -sf /usr/lib64/sane/libsane-brother*.so* /usr/lib/sane
gevolgd door een druk op de enter toets.

4) Nu gaan we uzelf toevoegen een de groep scanner in de terminal en geef daarvoor het volgende commando in:

Code: Selecteer alles

sudo usermod -a -G scanner friso
gevolgd door een druk op de enter toets.
Laat de terminal nog even open staan voor een laatste opdracht.

5) Download dit aangepaste instellingenbestand naar uw map Downloads.
60-libsane.rules
(94.44 KiB) 2 keer gedownload
60-libsane.rules
(94.44 KiB) 2 keer gedownload
6) Zet nu dit aangepaste bestand in uw systeem met het volgende commando in de terminal:

Code: Selecteer alles

sudo cp -v ~/Downloads/60-libsane.rules /lib/udev/rules.d/
gevolgd door een druk op de enter toets, als er terug een wachtwoord wordt gevraagd (normaal gezien niet) dan geef je uw wachtwoord op en druk je wederom op de enter toets.

Herstart nu uw computer.
Normaal zou het nu moeten werken.

Gebruikersavatar
RFB
Berichten: 22
Lid geworden op: 08 mei 2019, 23:35
Has thanked: 2 times

Re: Brother dcp j140w

#26

Bericht door RFB » 09 sep 2019, 00:19

Hai Hendrik,
Weer een duidelijk stappen-verhaal.
Ik heb alle stappen die je voor me uitdacht gezet Zie Afbeelding.
Schermafdruk van 2019-09-08 23-59-39.png
Schermafdruk van 2019-09-08 23-59-39.png (50.34 KiB) 39 keer bekeken
Schermafdruk van 2019-09-08 23-59-39.png
Schermafdruk van 2019-09-08 23-59-39.png (50.34 KiB) 39 keer bekeken
Wat mij als Linux-kleuter opvalt is dat er steeds na de Enter niets gebeurt aan stappen. Alleen maar weer ~$.
Verandert er wel iets want na de herstart is scannen nog steeds niet mogelijk omdat de scanner nog steeds niet te vinden is.
Niet met USB nog draadloos. Heb ik een stap niet goed begrepen of iets achterwege gelaten??
Wordt hopelijk weer vervolgd.
Alle goeds, Friso

Gebruikersavatar
Zorinhendrik
Site Admin
Berichten: 159
Lid geworden op: 09 apr 2019, 22:08
Locatie: Zomergem
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Re: Brother dcp j140w

#27

Bericht door Zorinhendrik » 09 sep 2019, 00:50

Dat is straf datte, nu zit ik eigenlijk wel een beetje aan het eind van mijn latijn... maar ik zoek nog even verder.

Gebruikersavatar
RFB
Berichten: 22
Lid geworden op: 08 mei 2019, 23:35
Has thanked: 2 times

Re: Brother dcp j140w

#28

Bericht door RFB » 10 sep 2019, 15:34

Hopelijk is er nog een woordenboek te vinden dat meer Latijn ;) bevat.
In tussen is mij opgevallen dat de laptop ook heel vaak hangt en niet reageert of heel traag.
Soms zelfs al met het ww intoetsen dat het poos duren voordat er iets gebeurt.
Verder bevriest mijn browser FF of Brave (of andere programma's zoals Thunderbird ) ook heel vaak en wil hij ook niet meer sluiten.
Ik heb altijd wel een aantal tabbladen open maar dat kan bij mijn W7 heel makkelijk en dat zou ik ook graag bij Zorin willen kunnen.
Hard uitzetten is dan het enige dat hem weer toegankelijk maakt
Het gaat dus om een HP ProBook 6550b
3.6 GIB
Intel Core i5 CPU M520 @ 2.40GH x 4
64 bits
314 GB schijf.
Dat zou toch voldoende moeten zijn begrijp ik voor een behoorlijk snelle Zorin 15.
Zou ik moeten herinstalleren om mogelijke fouten te herstellen? Of terug naar 12?
Kan dat dan weer met een ISO USB? Of kan het beter anders?

Kortom ik ben open voor alle opties als het maar wwerkt.
Alle goeds, Friso

Gebruikersavatar
Reza S
Berichten: 9
Lid geworden op: 07 jun 2019, 14:31

Re: Brother dcp j140w

#29

Bericht door Reza S » 10 sep 2019, 16:21

Die computer moet het vlot, zonder problemen Zorin OS 15 kunnen draaien.
Er is wat anders aan de hand. Fouten kan het systeem voor een groot gedeelte zelf herstellen met ingebouwde tools.
Ik ga met Hendrik overleggen, of daar niet al een handleiding van is.
Even wat vragen:
- welke Zorin 15 versie
- alle applicaties uit eigen software "winkel" geïnstalleerd en 64 bits
- staan Windows 7 en Zorin op dezelfde computer (dual-boot)
Werkte alles met Zorin OS 12? Vooral de printer, scanner?
Ik hanteer de regel, om pas naar een nieuwere versie te gaan, als de ondersteuning(veiligheid!) is gestopt.
Dat i.v.m. fouten (bugs), die nog in de nieuwe gevonden en hersteld moeten worden.
Is een "volledige" installatie op USB-stick (16-32GB) niet de beste optie, om uit te proberen of alles naar behoren werkt?
Daarna kan besloten worden voor definitieve installatie op harddisk.
mvg, Reza

Gebruikersavatar
RFB
Berichten: 22
Lid geworden op: 08 mei 2019, 23:35
Has thanked: 2 times

Re: Brother dcp j140w

#30

Bericht door RFB » 11 sep 2019, 00:33

Hallo Reza,

Fijn weer een reaktie want het is mij allemaal (nog??) te onoverzichtelijk.
De HP heeft geen Windows meer dus dat speelt niet.
Ik heb (misschien dom) gekozen om meteen naar 15 te gaan en niet eerst de 'oude versie' 12.
Wellicht was dat beter geweest want zoals je zegt is die meer uitgekristaliseerd.
Aan de andere kant dacht ik waarom iets ouders nemen als het nieuwe er al is.....
Ik heb zelf Brave als browser naast FF erbij gehaald en Bitwarden voor de wachtwoorden, Thunderbird en Softmaker office (dat heb ik al jaren en ben ik dus gewend te gebruiken).
Ik weet niet hoe ik kan vinden welke versie van 15 ik heb. Waar staat dat?
Uit wat ik op de site van Zorin las leek het allemaal appeltje eitje voor wie wil overstappen van Windows naar Linux.
Dat is toch wel iets gecompliceerder blijkt het.
Ik heb nog wel een andere laptop lopen op W7 waardoor het allemaal niet serieus lastig is. De HP is echt om uit te vinden of ik Linux aankan.
Maar als W7 stopt zou ik liever niet naar W10 gaan (ken ik van mijn vroegere werk en vind het niet fijn, dat nog afgezien van de innige omhelzing van Gates &co waar ik wel vanaf wil).

Alle goeds, Friso

Plaats reactie