Ubuntu bevestigt dat het alle 32-bits ondersteuning gaat laten vervallen

Hier kunt u informatie vinden over Ubuntu
Plaats reactie
d'anvers
    unknown unknown

Ubuntu bevestigt dat het alle 32-bits ondersteuning gaat laten vervallen

#1

Bericht door d'anvers »

Ubuntu heeft plannen bevestigd om alle ondersteuning voor 32-bit (i386) -systemen in de toekomst te laten vallen, te beginnen met de komende Ubuntu 19.10-release .

De beslissing zal betekenen dat de distro geen 32-bits software, bibliotheken of tools meer bouwt, verpakt of distribueert op nieuwere versies van Ubuntu.
Gebruikers van Ubuntu 18.04 LTS 32-bit worden niet beïnvloed door de aankondiging van vandaag en zullen (zouden?) Normaal blijven werken, met toegang tot het bestaande 32-bits archief.

Maar de verhuizing betekent dat ze niet kunnen upgraden naar een nieuwere Ubuntu-release - nee, zelfs niet de volgende LTS!

Zal zo'n groots klinkende verandering veel impact hebben?

Eh, nee, niet echt.

Ubuntu zegt dat het slechts 1% van zijn huidige gebruikersbasis strandt op 32-bits versie Ubuntu 18.04 LTS (wat niet erg is om te blijven, omdat het tot 2023 wordt ondersteund).

Waarom laat Ubuntu 32-bits ondersteuning vallen?

In een bericht op de Ubuntu Developer Mailing List legt Steve Langasek van Canonical de beslissing uit.
Heeft de feiten voor ons besproken en geconcludeerd dat we i386 niet als architectuur verder mogen brengen. ”

Toevoegen: "... i386 zal niet worden opgenomen als een architectuur voor de 19.10-release en we zullen binnenkort beginnen met het uitschakelen van het voor de eoan-serie via Ubuntu-infrastructuur."

Ubuntu heeft in 2017 32-bits installatiekopieën laten vallen en een groot aantal distributeurs en softwareleveranciers hebben dit voorbeeld gevolgd sinds alle intredende ondersteuning voor i386-systemen.

Dus het was slechts een kwestie van tijd voordat het ook het 32-bits archief uitfaserde.

Het onderhouden van pakketten voor de i386-architectuur is gewoon meer moeite dan de moeite waard, met slechts ongeveer 1% van Ubuntu's huidige gebruikersbestand met 32-bits systemen.

Wat gebeurt er met {distro}?

Natuurlijk zal de zet een domino-effect hebben op Linux-distro's op basis van Ubuntu.

Derivaten zoals Linux Mint zullen gedwongen worden om 64-bit alleen te gaan (de meeste al hebben) voor toekomstige releases, tenzij ze ervoor kiezen om hun eigen 32-bits archief te maken en te onderhouden.

Ze verwijzen ook naar het 'gebrek aan ondersteuning' in de stroomopwaartse Linux-kernel en toolchains voor dergelijke systemen, evenals de trage beschikbaarheid van beveiligingspatches die beschikbaar worden gesteld, en de algemene trend in desktop-apps die 32-bits builds gebruiken.

Randgevallen worden behandeld

De meeste Ubuntu-gebruikers gebruiken 64-bit-systemen, maar er zijn nog steeds apps die afhankelijk zijn van of sommige 32-bits bibliotheken nodig hebben om te functioneren (* hoest * stoom * hoest *) Als die bibliotheken niet langer worden gebouwd, wat gebeurt er dan met die apps?

Nou, ik weet het niet, maar Will Cookie stelt ontwikkelaars gerust en zegt : "... er zijn een aantal manieren waarop 32-bit-applicaties beschikbaar kunnen blijven voor gebruikers van latere Ubuntu-releases."

d'anvers
    unknown unknown

Ubuntu blijft 32bit toch ondersteunen

#2

Bericht door d'anvers »

Ubuntu blijft 32bit toch ondersteunen

Canonical komt terug op de beslissing om te stoppen met ondersteuning voor 32bit-applicaties. Het bedrijf heeft na veel kritiek besloten een 'geselecteerd aantal' 32bit-packages voor Ubuntu te blijven ondersteunen.

De koerswijziging is het gevolg van 'de grote hoeveelheid feedback' van onder andere gamers, Ubuntu Studio, en de WINE-community, meldt Canonical.: "We veranderen van plan en bouwen een geselecteerd aantal 32bit i386-packages voor Ubuntu 19.10 en 20.04 LTS."

De ondersteuning zal echter niet de volledige 32bit-softwarebibliotheek betreffen. Voor het selecteren van de packages schakelt het bedrijf de community in. In samenwerking met communityleden wil Canonical zelf bepalen welke 32bit-packages nodig zijn voor softwareondersteuning. Daarbij blijft de mogelijkheid om packages op een later moment toe te voegen open staan.

Vorige week maakte Canonical bekend de 32bit-ondersteuning vanaf Ubuntu 19.10 te willen staken. Het zou de ontwikkelaars te veel tijd kosten dat in stand te houden, en slechts een klein aantal gebruikers zou ermee worden bediend. De stap leverde veel kritiek op van met name gamers, omdat er nog heel veel 32bit-games voor Linux op Steam staan. Valve besloot daarop Ubuntu 19.10 en latere versies niet meer te ondersteunen.
Canonical zegt verrast te zijn over de felheid van de discussie over het einde van 32bit-ondersteuning. Die voert het bedrijf naar eigen zeggen al sinds 2014. Het bedrijf dacht hier juist consensus voor Ubuntu 20.04 LTS over te hebben bereikt na een uitgebreide thread over het onderwerp met betrekking tot 18.04 LTS. De organisatie blijft er ook bij dat de meeste 32bit x86-packages nauwelijks gebruikt worden. Bij de uiteindelijke end-of-lifeprocedure wil Canonical containers gebruiken om het draaien van oude applicaties mogelijk te blijven maken.

BRON

Gebruikersavatar
Den Hook
Berichten: 66
Lid geworden op: 19 apr 2019, 08:45
    unknown unknown
Been thanked: 5 times

Re: Ubuntu bevestigt dat het alle 32-bits ondersteuning gaat laten vervallen

#3

Bericht door Den Hook »

Je mag hopen dat de bouwerscommunity van de 32-bits apps, hun conclusies gaan trekken en in plaats van doorontwikkelen, hun applicaties geschikt maken voor 64-bits.

:demol:

Plaats reactie