Sneller Ubuntu met minder effecten

Hier kunt u informatie vinden over Ubuntu
d'anvers
    unknown unknown

Sneller Ubuntu met minder effecten

#1

Bericht door d'anvers »

Ubuntu is van huis uit al een razendsnel Linux besturingssysteem. Maar het kán nog wat sneller, wat goed van pas komt in virtuele machines en (of) remote sessies.
Ubuntu is een Linux-variant die erg gebruiksvriendelijk is en over een moderne gebruikersinterface beschikt. Het besturingssysteem voelt zich ook prima thuis op wat minder 'cutting edge' hardware. Veel mensen maken voor het eerst met Linux (en dus ook Ubuntu) kennis in de vorm van een virtueel systeem, draaiend in bijvoorbeeld het (voor thuis- en niet-commercieel gebruik) gratis VMWare Player of Virtual Box. Heb je de smaak eenmaal te pakken, dan blijkt Ubuntu zich ook prima thuis te voelen op bijvoorbeeld diverse NASsen, waaronder die van Synology. Je benadert zo'n - ook virtueel - systeem via de webbrowser of iets als VNC. Doordat hardwareversnelling qua beeldopbouw dan vaak ontbreekt, kan het soms wat 'sloompjes' aanvoelen. Nergens voor nodig, want door allerlei special effects uit te schakelen wordt het een stuk vlotter.
Hulpprogramma installeren

Om animaties en effecten te onderdrukken, dient eerst een stukje software geïnstalleerd te worden. Klik daarvoor op de puntjesknop aan een van de uiteinden van het dock. Standaard staat het dock aan de linkerkant van het scherm verticaal opgesteld, dus vind je de benodigde knop helemaal onderaan. Start Terminal en tik het volgende commando

Code: Selecteer alles

sudo apt-get install compizconfig-settings-manager compiz-plugins-extra
en druk op Enter. Tik je wachtwoord en druk op J zodra daarom gevraagd wordt. Na installatie van het pakket sluit je de Terminal weer.
Afbeelding

Weg met de animaties en effecten

Klik wederom op de puntjesknop en je ziet een nieuw programma: CompizConfig. Start dit en klik op OK in het waarschuwingsvenster. Klik dan in de kolom links van het geopende venster op Effecten. In het geval van een wat slome virtuele machine kun je hier met een gerust hart alle aanwezige effecten uitschakelen. Dat levert zonder meer een vlotter geheel op. Van de overige opties in deze tool blijf je verder 't best af, tenzij je heel precies weet waar je mee bezig bent.
Afbeelding

BRON
Plaats reactie

Terug naar “Ubuntu”